На находката се натъкнаха археолози в Ирак

Археолозите в Ирак разкриха голяма фабрика за вино, създадена от асирийските царе преди 2700 години, заедно със зашеметяващи монументални кралски релефи.

Каменните барелефи, изобразяващи царе, молещи се на боговете са изсечени в скалите на дълъг почти девет километра напоителен канал във Фаида в Северен Ирак, съобщиха от съвместният екип археолози от Департамента по антики в Дохук и колегите им от Италия.

„Има и други места със скални релефи в Ирак, особено в Кюрдистан, но нито едно не е толкова огромно и монументално като това“, каза италианският археолог проф. Даниеле Моранди Бонакоси.

Археолози откриха съд с вино на 5000 години

„Сцените представят асирийския цар, който се моли пред асирийските богове“, каза той, като отбеляза, че е отдадена почит на всички седем богове, включително Ищар, богинята на любовта и войната, която е изобразена яхнала лъв.

В Кинис, близо до Дохук, екипът открива гигантски каменни басейни, изсечени в бялата скала, които са били използвани за търговско винопроизводство по време на управлението на Сенахериб, в края на 8-ми или началото на 7-ми век пр.н.е.

Находка: Откриха над 4000 бутилки изискани вина в бившата лятна кралска резиденция в Гърция

„Било е нещо като индустриална фабрика за вино“, каза Бонакоси, добавяйки, че това е първото подобно откритие в Ирак.

„Намерихме 14 инсталации, които са били използвани за пресоване на гроздето и извличане на сока, който след това се е преработва във вино”, поясни ученият.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК. 

Източник: БГНЕС