Трябва да направим такива законови промени, че да гарантираме ефективно работеща прокуратура, заяви депутатът

„Декларацията с искането на оставката на Иван Гешев беше акт, с който управляващите снеха доверието си от него. Естествено съдебната реформа не бива да започва и свършва с оставката на Гешев. Трябва да направим такива законови промени, че да гарантираме ефективно работеща прокуратура”. Това заяви в предаването „Събуди се” депутатът от „Продължаваме промяната” Петър Куленски.

Той не смята, че декларацията няма да остане без ефект.

Управляващите поискаха оставката на главния прокурор. Гешев: Това е кризисен PR

„Подготвяме конкретни законодателни промени. До края на месеца трябва в НС да влезе законопроект за КПКОНПИ. Подготвяме промени в Закона за съдебната власт и в наказателно процесуалния кодекс”, заяви Куленски.

„В рамките на 1-2 месеца ще видите конкретни законодателни стъпки, с които искаме да постигнем съдебна реформа”, увери депутатът.

„Задали сме си като цел да реформираме ВСС. Пленумът на ВСС избира главния прокурор. Очакваме и решение на КС, който да каже дали е допустимо министърът на правосъдието да поиска отстраняването на главния прокурор. Ако становището на КС е положително, ще бъде внесено такова искане”, обясни Куленски.

По думите му управляващите се надяват ВСС да бъде реформиран по такъв начин, че да има гаранции за неговата по-голяма обективност и ефективност. 

Когато от управляващата коалиция имали проект за конституционни промени, те ще търсят подкрепа от всички партии.

Още гледайте във видеото. 

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.