Земеделският министър увери, че в момента няма язовири в критично състояние

Високите цени на природния газ изправиха пред истинско изпитание оранжерийните производители. Възможно ли е да останем без български зеленчуци и как ще бъдат компенсирани земеделските производители?

"Земеделските производители ще бъдат компенсирани по няколко механизма - плащания de minimis и нотифицирана държавна помощ от бюджета. Ние сме направили разчети за оранжерийното и зеленчукопроизводството, сега сме на етап преговори с Министерство на финансите, конкретната сума ще стане ясна по-късно. Борим се за сума от 150 милиона по нотифицирана помощ от така наречените COVID мерки, но още се преговаря. Очаквам Бюджета да бъде внесен за разглеждане в Народното събрание другата седмица. Плащанията не са със задна дата", това каза в "Офанзива“ Иван Иванов, министър на земеделието.

Той подчерта, че зеленчукопроизводството търпи най-сериозни загуби от високите цени на газа и тока, особено оранжерийните производители. 900 хектара са заети с оранжерийни насаждения у нас, от тях 300 се отопляват, 200 хектара от тях са на газ. Голяма част няма да могат да произведат продукция, а там са заети много хора, може да се стигне до освобождаване на работна ръка.

"Ще настоявам зе 9% ДДС на стоките от малката потребителска кошница, това е част от нашата програма, но решението ще се вземе в коалиционен формат. Крайната дума има Народното събрание", заяви социалистът.

Министър Иванов каза още, че се провеждат много срещи с браншовете и с вериги магазини, като цел е да се разшири обема на българските стоки във веригите.

"Основното е да има български зеленчуци и плодове на пазара. Ние сме партньор на производители и преработватели", категоричен е той.

Относно завареното в Министерство на земеделието, Иван Иванов информира, че са констатирани нарушения в напоителни системи, освободено е ръководството заради липса на средства, липса на реакция при наводнения, неизпълнение на договори за ремонт и възстановяване на диги.

Министърът информира още, че на този етап критични язовири няма, но но с ново ръководство ще се направи обективен анализ, защото не може да се разчита на заварените данните.

"Твърде е вероятно да се забрани износа на дървесина за трети страни. До края на януари целим да наситим пазара с дърва за битово потребление и да върнем цената на нивата от миналата година. До средата на февруари се навядаме цената на дървата за отопление да бъде нормална", заяви още Иванов.

Целия разговор гледайте във видеото.

Всички новини от NOVA NEWS гледайте в канала на телевизията във Vbox7.