За това се разбраха "Лукойл" и правителството. Биокомпонентът отпада от ценообразуването на дизеловото гориво до края на годината...

Цената на дизела замръзва на 2.49 лева за литър през следващия един месец. Това се разбраха "Лукойл" и правителството. Ако мерките, обсъждани на днешната среща влязат в сила, цената на горивото трябва да падне с около 14 стотинки.


Биокомпонентът отпада от ценообразуването на дизеловото гориво до края на годината. Така дизелът трябва да поевтинее с 6 стотинки. Още 7-8 стотинки пък ще се спестят от преразпределянето на задължителния резерв.


Освен това по настояване на премиера вече ще се възстановява ДДС-то на големите чуждестранни транспортни фирми. Така, според него, те ще се стимулират да зареждат на наша територия.


От днес влиза в сила и договорения между правителството и "Лукойл" едномесечен мораториум върху цените на дребно. Това означава, че през следващите 30 дни дизелът не би трябвало да струва повече от 2.49 лева.


Преговорите пропуснаха транспортният и енергийният министър. Съмненията за отсъствието на Трайков се насочиха към задочния му спор с "Лукойл" миналата седмица. Тогава той намекна за спекула на пазара заради високите производствени цени. От компанията пък обвиниха министъра в некомпетентност.

Премиерът категорично отрече министър Трайков да е отстраняван от преговорите заради конфликта му с "Лукойл".