Сред закритите фирми има и много земеделски кооперации.

Фирми затварят врати заради проблеми с кредити и свито потребление. Само в Бургас от началото на годината са фалирали близо 600 фирми.

В електронния регистър на териториалното поделение на НОИ в града броят на преустановилите дейност дружества вече е достигнал 800. Освен еднолични търговци работа са спрели и едни от най-големите фирми у нас.

Таня Янакиева е една от тези, които са решили да прекратят дейността на фирмата си. След 16 години на пазара със съпруга си решават да затворят магазините за дрехи, а помещенията да отдават под наем.

Семейство Янакиеви е освободило и служителите си, защото не може да им плаща.
На тях ще им се наложи да дойдат в териториалното поделение на осигурителния институт, за да си търсят документи за стаж и осигуровки.

За миналата година през института са минали над 3300 души, през тази само за първите четири месеца 1180. Всички служители на закрити фирми.

Сред закритите фирми има и много земеделски кооперации. От осигурителния институт  уточняват, че ако закритите фирми не предадат ведомостите, ревизори на нои ще ги изземат, за да бъдат улеснени бившите им служители при събирането на стаж за пенсиониране .