Брутният вътрешен продукт е паднал с почти 1% само за първите три месеца на годината, а икономиката се е свила с 3.7%. Най-тежко засегнат е износът...

Японската икономика, която е третата най-голяма в света, е изпаднала в рецесия след земетресението и последвалото цунами.

 

Брутният вътрешен продукт е паднал с почти 1% само за първите три месеца на годината, а икономиката се е свила с 3.7%. Най-тежко засегнат е износът.

 

Експерти заявиха, че японската икономика ще остане слаба още дълго време, въпреки че се очаква увеличаване ръста в строителството заради започналото възстановяване след труса.

 

Това ще окаже положително влияние, но процесът ще стартира най-рано в края на годината, прогнозира министъра на икономиката.

 

Според него най-сериозно засегнато от рецесията е потреблението, защото хората рязко са ограничили разходите си след опустошителния трус на 11 март и последвалото цунами.

 

Износът също е пострадал, а вносните стоки са поскъпнали. Само за месец март търговският излишък на Япония е по-нисък с 34.3% в сравнение със същия период на миналата година.

 

Заради рецесията, японската централна банка провежда спешна, двудневна среща. Институцията вече наля милиарди долари във финансовата система, за да стабилизира икономиката след земетресението.