а набирането на тези средства е необходимо правителството да определи източниците на финансиране, добави държавният министър, с което намекна, че то може да издаде специални държавни облигации.

За възстановяване на североизточните райони на Япония, които бяха разрушени от земетресението и цунами на 11 март, ще са нужни 10 – 15 трилиона нови йени (184 милиарда долара по сегашния курс).

Това заяви държавният министър за икономическата и данъчната политика Каору Йосано. За набирането на тези средства е необходимо правителството да определи източниците на финансиране, добави министърът, с което намекна, че то може да издаде специални държавни облигации. Той предупреди, че държавата не трябва да заема средства без внимателно да набележи пътищата за тяхното изплащане.


Министърът подчерта, че е извънредно важно да се запази доверието във финансовата система на Япония на световните пазари. При мартенските стихийни бедствия в Япония загинаха 15 170 души. По официални данни в списъка на безследно изчезналите фигурират 8857 души. Като цяло по оценката на властите нанесените щети може да надхвърлят 25 трилиона йени (308 милиарда долара). На 11 трилиона йени (133 милиарда долара) може да бъдат оценени щетите от аварията на АЕЦ Фукушима 1, довела до изтичане на радиоактивни вещества в околната среса. /РИА Новости