Хиляди граждани протестират всеки ден срещу кризата в страната...

Паника обхвана Гърция след намека на еврокомисаря Мария Даманаки, че страната може да излезе от Еврозоната. Само вчера гърците са изтеглили милиард и половина евро от банковите си сметки.

 

В същото време доклад на разузнаването на САЩ предупреждава, че ескалиращите протести по улиците на Атина могат да доведат до военен преврат заради жестоките икономически мерки и отчайващото състояние на страната.

 

Море от разгневени протестиращи залива всяка вечер площад Синтагма пред гръцкия парламент, от където чрез мирен протест гражданите изпращат своето \"против\" срещу строгите мерки за икономия, както и срещу безнаказаността на политиците, замесени в корупция.

 

Тази седмица гръцкото правителство започна преговорите за поредния транш от заема с европейските представители, което ще продължи и на извънредния съвет на Еврогрупата на 6 юни, където ще се обсъжда единствено въпроса за Гърция.

 

До тогава преговорите в Атина ще продължат интензивно като основния акцент ще бъде върху приватизациите и вземането на нови данъчни мерки за незабавна възвращаемост. На масата за преговори се намира и въпроса с данъка върху банковите транзакции като влогове, тегления и кредити.

 

От своя страна вчера правителствения говорител Петалотис заяви, че няма риск за банковия сектор като припомни, че в страната има закон, който гарантира влоговете до 100 хил. евро.

 

Той подчерта, че подкрепата за банковия сектор се отнася и до дейността на гръцките банки в чужбина, включително и в България. Във връзка с неуспеха на преговорите на гръцкото правителство с опозицията за постигане на съгласие по основните антикризисни мерки Петалотис заяви, че предсрочни избори в страната са изключени, защото това би създало допълнителни проблеми в тази трудна ситуация.

 

Различна е позицията на протестиращите, които се заканват да поемат нещата в свои ръце. Няма да си тръгнем от площадите, докато не си тръгнат тези, които ни доведоха до тук са категорични гражданите, които всяка вечер в 18.00 часа се събират пред парламента в знак на протест.