Анализират 5 риска - пандемия, кибератака, финансова криза, икономически конфликт и геомагнитна буря...

Световната икономика ще изпита по-чести големи сътресения, които ще имат по-тежки последици за икономиката и за обществото, сочи доклад на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР).

 

Докладът, наречен \"Бъдещите световни сътресения\", анализира пет големи потенциални риска за идните години - пандемия, кибератака, насочена срещу ключова инфраструктура, финансова криза, социално-икономически конфликт и геомагнитна буря.

 

\"Икономическите последици от събития като финансова криза или потенциална пандемия ще се разширят заради нарастващата взаимосвързаност на световната икономика\", посочват авторите на доклада.

 

Нарастващата заплаха от пандемия беше илюстрирана от епидемията от атипична пневмония през 2002 г., която бързо се разпространи от Хонг Конг в целия свят до такава степен, че посетителите се заразяваха с вируса и се връщаха у дома, припомня същият източник.

 

Нарастващият брой на гъсто населените мегаполиси, главно в Азия, изостря тази опасност, особено в Дака, Манила и Делхи, големи центрове за бизнес пътувания, туризъм и миграции, допълва организацията.

 

ОИСР подчертава, че новите антибиотици са изключително необходими в борбата с появата на бактерии, устойчиви на лекарствата. Данъчните стимули и ускоряването на предоставянето на патенти могат да окуражат компаниите да инвестират, посочва още организацията. /БГНЕС