В момента А-95 се продава за рекордните 2 лева и 53 стотинки в бензиностанциите...

Цените на горивата скочиха драстично. За последните два почивни дни  най-масовият бензин А-95 се покачи с повече от 5 стотинки за литър.

Проверка на \"Календар\" установи, че в момента А-95 се продава за рекордните 2 лева и 53 стотинки в бензиностанциите. Увеличение се наблюдава при дизела и пропан бутана.

В разгара на летните отпуски и пътувания до морските курорти бензинът достигна рекордни цени. Това се случи,  след като в петък \"Лукойл България\" повиши цените на горивата на едро. И така от началото на месеца бензинът поскъпна с около 14 стотинки, а дизелът с 12 стотинки.

Нека все пак изчислим - ако с бензинов автомобил решим да тръгнем от София  до Бургас в момента на новите цени ще ни струва около 120 лева в двете посоки. И то при оптималния среден разход на гориво - 6 литра на 100 километра.

Каква е логиката на ценообразуването, според експертите? Търсенето определя цената. Или летните месеци, когато пътуваме повече, скача цената на бензина. Зимата, когато се отопляваме, се увеличава цената на нафтата.

Пак според прогнозите на експертите - към края на август се очаква цените на горивата да започнат да падат.

Темата за поскъпването на горивата продължава и утре в \"Здравей, България\".