Споразумението бе постигнато след 7 часа разговори между Саркози, Меркел и Жан-Клод Трише

Обща позиция за спасяването на Гърция от фалит договориха тази нощ френският президент Никола Саркози и германският канцлер Ангела Меркел.

 

Споразумението беше постигнато след 7 часа разговори в Берлин между Саркози, Меркел и ръководителят на Европейската централна банка Жан-Клод Трише. Това става само часове преди срещата на върха на Еврозоната, на която ще се обсъжда именно този въпрос.

 

Подробности за общата френско-германска позиция не бяха оповестени. Според източници от френската делегация тя предвижда европейският банков сектор да даде своя принос за втория спасителен пакет за Гърция.

 

Договарянето на обща позиция на двете най-големи икономики в еврозоната беше едно от предварителните условия за намиране на компромис на европейско равнище през последните месеци, на фона на кризата в Еврозоната, коментират анализатори.

 

Очаква се на днешната среща на върха в Брюксел да бъдат одобрени основните положения по втория пакет от помощи за Гърция. Той ще възлиза на около 110 милиарда евро.

 

Друга цел е да бъде спряно разпространението на кризата в останалите сериозно задлъжнели страни от Еврогрупата. Приносът на частните кредитори за втория спасителен пакет за Атина беше в центъра на спора между Франция и Европейската централна банка.

 

От друга страна, Германия настоява частните кредитори да участват в плана. Банката е много резервирана към тази идея, тъй като се опасява, че тя може да причини изпадане на Гърция в неплатежоспособност, което може да има неконтролируеми последици.