За първи път \"Стандарт енд Пуърс\" понижи кредитния рейтинг на САЩ...

За първи път в историята авторитетната рейтингова агенция \"Стандарт енд Пуърс\" понижи кредитния рейтинг на САЩ. Това се случи малко, след като американските власти решиха да вдигнат тавана на своя дълг.

 

\"Според мен не може да започне нова рецесия от това. Кризите имат сезонност. Обикновено те започват през октомври месец. В този смисъл не е нормално криза да има точно лятото\".

 

Това мнение изрази в \"Здравей, България\" икономистът Емил Хърсев.

 

\"Значението на този ход на \"Стандарт енд Пуърс\" е абсолютно никакво. Просто се поставя първата нотка на съмнение относно платежоспособността на най-голямата икономика в света\", обясни още икономистът.

 

\"Този ход поставя началото на края на една ера, която се характеризираше с религиозно възприемане на кредитните рейтинги. Рейтинговите агенции бяха наложени на пазара от законодателите в основните държави и главно от САЩ и Европейския съюз като начин на измерване на качеството на ценните книжа\", поясни Емил Хърсев.

 

\"Ние говорим за едни живи, но отиващи си гиганти. Няма бъдеще за рейтинговите агенции, защото светът става по-модерен и информиран и тази оценка ще губи все повече значението си\", допълни още икономистът.