Вижте и как шофьорите приемат поевтиняването до момента...

Дизелът и бензинът паднаха и вече се продават с около 6-7 стотинки по-евтино.   


За най-масовия бензин А95 цената на литър е 2 лева и 41 стотинки. Малко по-евтино ще ни излезе, ако колата ни е на дизел. Литър от него се продава за 2.40. Пропан-бутанът пък струва 1 лев и 27 стотинки.


През последните две седмици общият спад в цената на бензина е близо 12 стотинки за литър. Шокът на световните борси от миналата седмица, оттам и масовите разпродажби доведоха и до спад в  цените на горивата и у нас.


Според икономистите прогнози за следващите седмици не могат да бъдат направени заради динамиката на пазара, но в по-дългосрочен план вероятно горивата ще поскъпнат пак.


Намаляването на цените на горивата през последните седмици обаче се компенсира от инфлацията.


Според икономистите намалението, което се случи на световните борси вече е отразено напълно и у нас. Ново поевтиняване на бензина може да има единствено, ако цената на петрола отново падне на световния пазар.


Как приеха шофьорите новите цени на бензина и на дизела в последния делничен ден на седмицата гледайте във видеото.

 

Междувременно от \"Булгаргаз\" прогнозираха 20-процентно увеличение на природния газ от първи октомври. От дружеството посочват, че увеличението се дължи на високите цени на алтернативните на природния газ петролни продукти през последните месеци. Окончателното предложение ще бъде внесено в енергийния регулатор на 9-ти септември.