Етикети с надпис \"Kлас A\" върху плодовете и зеленчуците не трябва да съществуват...

Тази вечер ще започнем с трикове, триковете които използват търговците, за да подведат клиентите и да пласират стоката си. Един от тях е - етикетите с надписи \"Клас А\", \"Екстра качество\", \"Супер сладки\".

От борсата в Слатина тръгват голяма част от плодовете и зеленчуците за софийските пазари. Именно тук, с помощта на Юлия Кръстева от Агенцията за безопасност на храните, разбихме няколко мита за качеството на продукцията. 

Първо и много важно: етикети с надпис „Клас А\" върху плодовете  и зеленчуците не трябва да съществуват.

Според европейските стандарти, има „Клас 1\" и „Клас 2\". „Клас А\" и „Клас Б\" – това са стандарти на търговците.

Освен това, на етикет за качество задължително подлежат само 10 вида плодове и зеленчуци. За тях изискванията са много по-високи.

Ако сложат неподходящ етикет за качество на продукцията си, търговците рискуват да бъдат неприятно изненадани от проверка.

Как все пак да познаем сами, без помощта на инспекторите, коя продукция е наистина висококачествена и си струва да дадем парите си за нея?

При „Клас 1\", не е задължително всеки домат да е с дръжка, оцветяването на 10% може да не отговаря на общото, големината може да е различна. Що се отнася до другите зеленчуци и плодове – когато купуваме краставици, важно е да гледаме края, от който е откъснат зеленчука. Ако той е мек, трябва да имаме едно на ум.

И понеже разбрахме, че разлика в качеството има, време е да разкрием каква е разликата и в цената. Тя може да достигне до 50% между първо и второ качество.

Така че най-добре е да вярваме на търговския си нюх и най-вече – на очите си, докато пазаруваме, а не толкова на гръмките надписи, които виждаме по сергиите.