Причина са опасенията за възможен фалит на Гърция...

Курсът на еврото спрямо долара спадна до най-ниското си равнище от седем месеца насам. Причина са опасенията за  възможен фалит на Гърция. По-рано единната европейска валута отбеляза най-ниската си стойност спрямо японската йена за последните 10 години.  


На този фон основните индекси на водещите европейските фондови борси потънаха в началото на днешната търговия. Банковите акции поевтиняха много заради липсата на трайно решение на дълговата криза в Гърция и други страни от еврозоната.

Германският икономически министър Филип Рьослер заяви, че Европа вече не изключва възможността - Гърция да обяви неплатежоспособност. Южната ни съседка не може да покрива без финансова помощ отвън задълженията по външния си дълг. Гърция получава десетки милиарди евро под формата на нисколихвени заеми от Европейския съюз и Международния валутен фонд. 


За да получат тези пари обаче управляващите в Атина трябва да предприемат мерки за ограничаване на държавните разходи и увеличаване на данъците. Вчера те обявиха, че се надяват да съберат около два милиарда евро като наложат нов данък върху недвижимото имущество в Гърция. Жители на Атина са скептично настроени към тези мерки.


Мерките на гръцкото правителство за ограничаване на разходите и вдигане на данъците са крайно непопулярни в страната. Протестите и стачките са ежедневие. Днес в Гърция стачкуват заетите в данъчните служби и митниците.