Застрашените сфери са две - търговия и туризъм...

Евентуален фалит в Гърция би довел до проблеми за българския бизнес, повишение на лихвите по кредитите, както и до отлив на български туристи към гръцките курорти. Това коментираха икономисти за \"Новините\" на Нова телевизия. 

При евентуален фалит в южната ни съседка най-много проблеми ще срещне българският бизнес. Застрашените сфери са две - търговия и туризъм.

 

Икономистите дават пример с блокирането на българо-гръцката граница, когато фирмите претърпяха немалки загуби само за няколко дни.

 

Българските фирми, които разчитат на гръцки партньори, ще имат проблеми, докато се преориентират към друга сфера. Отражение за България може да има и по отношение на  чуждестранните инвестиции, защото чуждестранните партньори се ориентират в ситуацията в региона като цяло, а не само в отделните държави.

 

Няма място за паника що се отнася до банковия сектор, категорични са икономистите. 25% от кредитирането у нас е от гръцки банки.

 

Дори и да се стигне до фалити в южната ни съседка обаче, едва ли това би довело до изтегляне на капитал от клоновете към банките-майки.