Според мен ще направим услуга на Гърция, ако спекулираме по-малко, каза още Меркел...

Германският канцлер Ангела Меркел разкритикува остро твърденията на гръцки политици, че страната е пред скорошен фалит. Спекулациите за възможен дефолт на Гърция са недопустими и водят до несигурност на финансовите пазари, категорична беше Меркел в радио интервю.


\"Според мен ще направим услуга на Гърция, ако спекулираме по-малко и вместо това съдействаме на Атина да изпълни поетите задължения\", посочи Меркел. Тя за пореден път подчерта убеждението си, че \"бъдещето на Европа зависи  от стабилността на еврото и с тази цел трябва да се предотвратят възможните \"неконтролируеми процеси\".


В тона на канцлера се изказа и германият финансов министър Волфганг Шойбле, според когото няма никакъв смисъл от засилване нервността на инвеститорите чрез всевъзможни разговори и слухове.


Гърция трябва да повиши бюджетните си приходи и да намали държавните разходи, за да получи около осем милиарда евро от спасителния заем от Европейския съюз и Международния валутен фонд. Ако условията не бъдат изпълнени, траншът няма да бъде преведен.


По думите на гръцкия зам.-финансов министър при такъв сценарий затъналата в дългове Гърция ще има налични пари в хазната си, които ще й стигнат до октомври.