С колко скачат сметките за парно и топла вода?

От 1-ви октомври предстои поредно увеличение на цената на природния газ според председателя на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране – Ангел Семерджиев. Увеличението ще бъде между 5 и 9 процента.


Според искането на доставчика Булгаргаз увеличението трябва да бъде около 14% - 13.85%. Регулаторът излезе със становището, че увеличението, което ще позволи е около 9% - до 10%. Това означава, че директно пренесено към разходите на топлофикационните дружества, това ще утежни техните бюджети с около 4.5-5% и ще бъде отразено в цените на енергията, която те произвеждат. Това заяви гостът в \"Здравей, България\" - Валентин Терзийски – зам.-председател на Асоциацията на топлофикационните дружества.


Сметката за отопление на едно средностатистическо семейство с двустаен апартамент с площ 64 кв.м. възлиза на 155 лева на месец. При изменения на цените на природния газ и следователно – на топлинната енергия,  с около 5%, сметката ще нарасне на около 163 лева.


Длъжниците на Топлофикация трябва да имат предвид, че към задълженията им ще бъде прибавена и лихва, която към момента възлиза на 12%.


Защо на някои от хората им се е наложила да доплащат пари през летния сезон за изравнителни сметки – вижте във видеото.