Като резултат водещите европейски борсови индекси се сринаха...

Ако поради кризата около дълговете на Гърция и други страни се появи пукнатина в Еврозоната, то Европейският съюз няма да може да оцелее.

 

Това заяви полският министър на финансите Ян Ростовски пред пленарна сесия на Европарламента в Страсбург. Полша в момента е председател на Евросъюза.

 

Сред кредиторите на Гърция са и банки от Франция. Поради задълбочаващата се криза около гръцкия дълг, рейтинговата агенция \"Мудис\" понижи с една степен рейтинга на две от водещите френски банки - \"Сосиете женерал\" и \"Креди агрикол\".

 

\"Мудис\" понижи рейтинга на \"Креди агрикол\" от \"Аа1\" на \"Аа2\" поради опасенията, че гръцката криза може да се разпространи. Оценката на \"Сосиете женерал\" е понижена от \"Аа2\" на \"Аа3\" заради преразглеждането на помощта, която може да й отпуснат френските власти при евентуална, тежа криза.

 

\"Мудис\" оставя непроменен рейтинга на друга френска банка - \"Бе ен Пи Париба\". Тя обаче продължава да е под \"негативно наблюдение\", което означава, че не е застрахована срещу понижение.

 

Правителството на Франция обяви, че запазва доверието си във френските банки и в способността им сами да се справят с икономическите предизвикателства.

 

Френските банките се борят да възстановят доверието в тях, след като бяха засегнати от рязък спад на котировките на акциите им на фондовите пазари през лятото.

 

Това коментират анализатори. Според тях инвеститорите се опасяват, че тези финансови институции нямат достатъчно средства, за да се справят с последиците от евентуален фалит на Гърция.