Компанията подкрепя идеята ракията да стане традиционна българска напитка.

На връх Кръстовден или още наричан \"гроздоберник\" с тържествен ритуал \"Винпром Пещера\" стартира тазгодишната кампанията по прибирането на реколтата от грозде.

Първата чепка грозде отряза изпълнителния директор на компанията Иван Папазов. Както повелява традицията тя  ще бъде отнесена в църквата за освещаване и после раздадена за здраве и плодородие.

С радост мога да обявя, че тазгодишната ни реколта от собствените 15 000 декара насаждения е една от най-добрите за последните 10 години. Очакванията ни са да произведем и да закупим около 30 хиляди грозде, обяви Папазов.

Между редовете първи влязоха гроздоберачките, които ръчно ще наберат селектираните сортове грозде използвани за производство на специалните вина и ракии на компанията. При събирането на реколтата компанията ще използва и модерна съвременна техника – гроздокомбайни. По-късно пред входа на завода Папазов плисна менче с вода и разби бутилка шампанско при влизането на първия камион, пълен с висококачествено грозде.

От компанията заявиха, че подкрепят идеята гроздовата ракия да бъде призната за национална българска напитка. Това според Иван Папазов ще намали цените на легално продавания алкохол в страната и ще свие сивия сектор.