Офисите на 21 газови компании в 10 страни бяха изненадващо посетени от инспектори на ЕС...

Офисите на 21 газови компании в 10 страни бяха изненадващо посетени от инспектори на Европейския съюз заради подозрения, че може да са образували картел.

 

Проверката обхваща и 4 български компании - Българският енергиен холдинг, двете му дъщерни дружества \"Булгаргаз\" и \"Булгартрансгаз\" и частната компания \"Овергаз\". В държавните дружества инспекторите проверяват дългосрочните договори с \"Газпром\" за доставка на газ.

 

Дъщерна фирма на руския концерн \"Газпром\", базираната в Австрия ОМV-газ и германската \"Ер Ве Е\" също потвърдиха, че техни офиси са били обискирани.

 

В съобщението на Европейската комисия не бяха посочени проверените компании. Беше обявено, че фирмите са заподозрени в антиконкурентни действия като разпределяне на пазара, възпрепятстване на достъп до мрежата и на диверсифициране на доставките, както и завишаване на цените.

 

От Франс прес припомнят, че през януари Литва внесе жалба в Европейската комисия, че \"Газпром\" използва господстваща си позиция на пазара, за да оказва натиск върху литовската държава.

 

Говорител на руския енергиен гигант коментира, че \"Газпром\" няма какво да крие и спокойно очаква резултатите от разследването.