Китай се е ангажирал задкулисно да подкрепи еврозоната...

 

Германският министър на финансите заяви, че частните банки, които държат гръцки правителствени облигации, трябва да приемат по-големи загуби.

 

Така финансовите институции щели да допринесат за \"трайно и устойчиво уреждане\" на дълговата криза в Европа.

 

В телевизионно интервю Волфганг Шойбле подчертава, че споразумението, постигнато през юли, когато банки и други инвеститори се съгласиха да опростят 20% от гръцкия дълг, трябва да бъде предоговорено.

 

Запитан дали опрощаването ще възлезе на 50-60%, Шойбле не даде конкретен отговор. Той посочи само, че в момента подробностите се обсъждат.

 

Шойбле не пропусна и да повтори необходимостта затъналите в дългове банки да бъдат рекапитализирани, за да бъде предотвратена ескалация на кризата.

 

В същото време британският вестник \"Сънди Таймс\" разпространи информация, че Китай се е ангажирал задкулисно да подкрепи еврозоната в замяна на мерки за намаляване на дефицита и драстични бюджетни съкращения.

 

Според изданието на срещата на финансовите министри от Г-20 в Париж китайски представители са заявили, че Пекин е готов да инвестира десетки милиарди евро в еврозоната чрез покупки на инфраструктура в задлъжнелите страни.