Вчера сутринта започна и 48-часова обща стачка, която парализира страната...

Гръцкият парламент прие нов пакет от мерки за намаляване на разходите. Това стана в момент когато в Атина избухнаха сблъсъци между протестиращи и полицията. Вчера сутринта започна и 48-часова обща стачка, която парализира страната.

 

Предстои и второ четене на пакета от мерки, в който е включено намаляване на заплатите и увеличаване на данъците. Предвижда се и временно закриване на 30 хиляди работни места в обществения сектор.

 

Ако документът не бъде приет, има опасения, че Гърция ще обяви фалит. Това ще доведе до широка криза в Еврозоната, като най-уязвими са Италия и Испания, посочват анализатори.

 

Атина вече получи помощ от Международния валутен фонд и Европейския съюз. В замяна двете институции обаче поискаха съкращения в бюджета. Това разгневи много гърци и доведе до масови протести и стачки. Късно снощи, хиляди хора излязоха на протест в центъра на столицата.

 

Планираната като мирна демонстрация обаче прерасна в изблици на насилие. Демонстрантите хвърляха запалителни бомби и камъни по полицаите. Служителите на реда отговориха със сълзотворен газ.

 

Протестът е в рамките на 48-часовата стачка, която парализира страната. Правителствените учреждения не работят, а общественият транспорт не се движи. Въздушното движение също беше парализирано за 12 часа, след като диспечерите напуснаха работните си места.