Няколко са основните критики, на които управляващите не успяха да отговорят...

 

Консервативен бюджет, но с липса на структурни реформи. Така работодатели, икономисти и синдикати обобщиха мненията си на поредното обсъждане на бюджета за догодина. Дискусията доведе до нови предложения в социалната сфера. 


Няколко са основните критики, на които обаче управляващите не успяха да отговорят, тъй като на обсъждането не дойде нито един представител на кабинета. По сектори - правителството си спечели недоволство заради бюджета на МВР. Или по-точно, защото не е намален според първоначалните планове.


Вместо с 15 милиона по-малко, силовото министерство ще получи със седем милиона надолу. Това провокира почти всички да се обединят, че в плана на кабинета за догодина липсват структурните реформи в повечето сфери.


Пример номер две - решението редовите военни и полицаите  да продължават да получават 20 заплати обезщетение при пенсиониране.


Съмнения се появиха относно заложения икономически растеж. Финансистът Кирил Ананиев, който е участвал в съставянето на бюджетите при всички предишни правителства на България, прогнозира ръст от не повече от два, а не както е предвидено, близо 3 процента. Според съветника на президента бюджет 2012 не стимулира основните двигатели на икономиката.


В общ план - прогнозите на синдикатите за живота ни през следващата една година остават без промяна. 


Икономистът Петър Ганев предложи идеята да губим от отпуска си, ако отсъстваме дълго по болест или майчинство. Ако пък отсъстваме цяла година от работа, предложението предвижда да губим и целият си отпуск за този период.


Не е ясно дали идеята ще влезе на обсъждане в тристранния съвет.