Европейската комисия отчете, че за 40 години бедствията са се увеличили 5 пъти.

Зачестяването на природните бедствия е резултат от човешката дейност. Заключението е на Международната комисия за климатичните промени към ООН. Изводът не засяга земетресенията. Докато те остават трудно предсказуеми, да видим стъпките срещу наводненията и циклоните, които зависят и от нас.

Когато миналото лято влезе в историята като най-горещото от 130 години насам, започнахме да се ослушваме за глобалното затопляне - вярно ли е, че ако горенето на въглища продължава да е движеща сила и на нашата икономика, температурата на земята ще се повиши с два градуса, ледниците ще започнат да се топят, крайбрежия ще останат под вода, растителни и животински видове - в историята, циклоните ще се объркат,  сезоните ще се слеят, а маларийните комари ще долетят и в умерените ширини.

Европейската комисия отчете, че за 40 години бедствията са се увеличили 5 пъти. А от ООН пресметнаха, че ако не преминем към щадящи климата технологии, към 2050-та вместо търсения ефект - наполовина по-малко парникови емисии, ще се изправим пред точно обратния резултат. Причините са навсякъде около нас.

Дори на пръв поглед екологичните тролеи не са решение, ако карат с ток от ТЕЦ.

Докато държавни и местни власти работят в указаната посока, стъпките пред всеки от нас продължават у дома, например с енергоспестяващи крушки. И се връщат до урок от началното възпитание - да не вървим срещу естествения капацитет на природата да се възобновява, въпреки нашето все по-многобройно консуматорско общество.

И още по темата – във видеото.