Ако бюджетът остане в сегашния вариант, ще бъдат намалени средствата за земеделците...

Земеделските производители също са готови за протест. Те са недоволни от това, че бюджетът за следващата година е с 230 милиона по-малко от предвидените средства за бранша.

 

230-те милиона по-малко са за сметка на зърнопроизводителите. Ако бюджетът остане в сегашния вариант, ще бъдат намалени средствата, които получават за единица площ. През миналата година от еврофондовете всяка кооперация е получила по 18 лева 50 стотинки на декар. В допълнение от държавния бюджет отново за всеки декар земеделците са взели по 10 лева или общо 28.50 на декар.

 

Догодина обаче европейското финансиране се увеличава от 18 .50 на 22.50, но държавните пари намаляват от 10 на три лева. Общата сума, която зърнопроизводителите ще получат през 2012-та по 25лв.50ст. на декар – или с 3 лева по-малко от миналата година.

 

Затова зърнопроизводителите настояват за нова среща с премиера, която държите да се проведе преди гласуването на първо четене на бюджета, която се очаква да бъде на16 или 17 ноември. Ако тя не се състои, запазват стачната си готовност.

 

Иначе средствата за отглеждане на животни, тютюно и зеленчукопроизводство остават същите.