До тук се стигна, след като фирмата не успя да се договори с китайски инвеститори...

Шведският автомобилен производител СААБ обяви фалит. До тук се стигна, след като фирмата не успя да се договори с китайски инвеститори.

 

Причината – \"Дженерал Мотърс\", които притежават част от СААБ, са отказали китайски компании да получат достъп до лицензираните технологии.

 

Производството в основния завод на фирмата в Швеция спря още през април, докато компанията се опитваше да плати на доставчиците си. Работниците пък се оплакаха, че от месец не са получавали заплати.

 

В същото време ръководството водеше преговори с няколко китайски компании за продажба на СААБ. Разговорите обаче се провалиха след намесата на „Дженерал Мотърс".

 

Бордът на директорите е решил, че след като няма да има сделка, компанията ще стане неплатежоспособна и затова по-добре би било да бъде обявен банкрут.

 

В началото на месеца пък съд в Швеция поиска от собствениците на компанията по-добър оздравителен план. Магистратите предупредиха, че ако такъв не бъде изготвен, би било по-добре компанията да обяви банкрут и да поиска защита от кредиторите си.