Икономистът Петър Ганев коментира последното проучване на МДМБ...

Ново проучване на МДМБ класира най-рейтинговите политици на прехода в България и сравни БВП днес и преди 20 години. Според данните през 1990 г. БВП на човек от населението е бил 1920 долара, а днес – 6200 долара. В същото време през 90-та година средната заплата е била 400 долара, докато днес тя е 422 долара.

 

\"През 90-та година заплатите са до голяма степен напомпани и останали от предния режим. 1997 година е под 100 долара и покупателната способност се бе сринала. От там заплатата тръгна нагоре и в нормалните години нарастваше и БВП\", така икономистът от Института за пазарна икономика Петър Ганев обясни малката разлика в средната заплата през годините и голямата в БВП.

 

Според проучването на МДМБ по критерия одобрение и неодобрение правителствата на ГЕРБ и ОДС получават почти еднаква оценка – 40% одобрение за ГЕРБ и 42% - за ОДС, и 42% неодобрение за ГЕРБ срещу 48% за ОДС.

 

На въпрос приличат ли си по отношение на подходите на управление и икономика правителството на ГЕРБ и това на Иван Костов, Петър Ганев обясни, че правителството на Костов е било принудено да прави реформи, защото е нямало друг изход.

 

\"Сега също е така, но става въпрос за други проблеми – става дума за отлив на инвестиции, а не за хиперинфлация. И двете са проблеми, но не са съизмерими\", поясни икономистът.