Може ли държавата да принуди банките да свалят лихвите по кредитите?

\"Единственият възможен начин правителството да принуди банките да работят при определени ценови условия е чрез административен акт. Вероятно обаче след това той ще бъде обявен за противоконституционен. Това е формалният начин и не вярвам, че нещата ще стигнат до там\".

 

Това обясни в \"Здравей, България\" Петър Славов, председател на Управителния съвет и изпълнителен директор на банка, във връзка с това може ли държавата да принуди банките да свалят лихвите по кредитите.

 

\"Не трябва да забравяме, че 90% от българската банкова система е собственост на големи международни финансови институции и един подобен акт ще разклати доверието в банковата система в България\", поясни Славов.

 

\"В момента българската банкова система се характеризира с две неща. Едно от тях е липсата на търсене на кредити от страна на бизнеса заради негативни очаквания, а не заради високи лихви\", коментира още банкерът.

 

Той поясни, че 70% от банковия портфейл на България се финансира с депозити на граждани и фирми. Населението обаче не спестява, а бяга от потребление и затова спестява.

 

\"Нито лихвите по депозитите, нито тези по кредитите ще претърпят някакви сериозни корекции в близките години. Тези два вида лихви са обвързани и ако едните бъдат намалени, при всички случаи ще се отрази и на другите, от което ще страдат хората, които спестяват\", обясни още Петър Славов.

 

На въпрос дали, ако България се присъедини към еврозоната, това ще се отрази на лихвените проценти, той заяви, че това няма да се случи.

\"Парите са като всяка една друга стока и зависят от търсенето и предлагането\", допълни Петър Славов.