В столицата цените са демонстрирали спад в рамките на около 9%, сочи проучване...

Около 7% е средният за страната спад на цените на жилищата през 2011 г. спрямо предходната 2010-та. Това показва анализ на авторитетна компания, проучваща пазара на цените на имотите у нас.

 

Пазарът през изтеклите 12 месеца се е задържал без драстични промени, като през целия период налице са били по-скоро позитивни тенденции. С 29% по-голям е бил обемът на сделки, реализирани от компанията. Тенденцията не е валидна за целия пазар на жилищни имоти в страната.

 

По данни на компанията един от катализаторите на растящия брой сделки през последните месеци на 2011 година е бил страхът на хората за сигурността на парите им. Слуховете за срива на еврото са били в основата на 12% от сделките в последното тримесечие на изтеклата година.

 

И през 2011 година ключов мотив за сключване на сделка от страна на купувачите е било задоволяването на основни жилищни нужди – това са над 55% от купувачите. През периода се е наблюдавал и значителен ръст на хората, желаещи да закупят жилище за свой роднина.

 

Техният дял е нараснал от приблизително 7% на близо 20%. Най-активни купувачи през изтеклата година са били по-младите хора – между 22 и 45 години, които формират около 65% от всички.

 

Мотивите за продажба най-често са били излизането от инвестиция (около 27%), спешната нужда от пари (около 26%), ненужен имот (около 23%). Около 4% от продавачите обаче са прибягнали до сделка с цел закупуване на по-голям имот.

 

В столицата цените са демонстрирали спад в рамките на около 9%, сочи още проучването. Най-осезаемо е било понижението в кварталите \"Люлин\", \"Дружба\" и \"Младост\". В \"Лозенец\" цените са се понижили с допълнителни 5% през 2011 година, в центъра спадът е бил в рамките на 6%.

 

Плах ръст в нивата се е наблюдавал в кварталите \"Витоша\", \"Гео Милев\", Студентски град и част от южните райони на София. /БГНЕС