Електроенергията от там струва 96 лева, а от Мини \"Марица-Изток\" 2 струва 63 лева...

Какви биха били последиците, ако стачката в Мини \"Марица-Изток\" продължи по-дълго - най-вероятно ще се използват резервни мощности, което може да доведе до поскъпване на тока. Това обясни енергийният министър Трайчо Трайков. Той увери, че режим на тока няма да има.

 

За да се избегне криза с тока, ако стачката в Мини \"Марица-Изток\" продължи, ще бъдат активирани резервни мощности – най-вероятно от ТЕЦ-Варна.

 

Електроенергията от там струва 96 лева, а от Мини \"Марица-Изток\" 2 струва 63 лева.

 

От елетроенергийния системен оператор потвърдиха, че засега никой от потребителите у нас и в чужбина не получава по-малко ток. Ако нормалната работа в мините не бъде възстановена обаче, до две седмици износът на електроенергия ще бъде спрян или ограничен, прогнозират експертите.

 

Енергийният министър напомни, че синдикатите могат да договорят гъвкав компонент в новия колективен трудов договор, за да получават допълнителни пари, когато дружеството печели повече. Междувременно – Трайков коментира и продължаващите протести срещу проучванията за добив на шистов газ у нас.

 

\"В момента сме в ситуация, в която можем да говорим само по принцип и само на теория, защото нямаме право да поискаме от компанията, спечелила конкурса, да представи работните си планове за ОВОС и екологични оценки\", каза той.