\"Мини Марица-Изток\" осигуряват въглища на три основни централи...

Поскъпване на тока от 1 юли ще има във всички случаи, обяви председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Ангел Семерджиев.

 

Ако стачката на \"Мини Марица-Изток\" продължи повече от месец, увеличението ще е по-голямо - с 10%. Ако това стане, НЕК ще трябва да набавя въглища за електроцентралите на по-високи цени. Към предстоящото увеличение ще се начисляват и инвестициите за намаляване на вредните емисии.

 

Електроцентралите в страната разполагат със запас от въглища за 2-3 седмици напред. Ако след това доставките не се възобновят, ще трябва да намалят производството на електроенергия.

 

Междувременно стачката в \"Мини Марица-Изток\" продължава втори ден. Служителите там отказаха да работят в неделя вечерта, след като преговорите с работодателя им се провалиха.

 

По данни на синдикатите в протеста участват над 95% от миньорите, а според ръководството на мините – 77% от служителите им протестират.

 

Финансовите загуби на дружеството от нереализирана продукция от началото на стачката до днес са 2.4 милиона лв. Преговори днес не се предвиждат.