Лидерите на страните-членки обсъждат и детайлите по създаването на договорения през декември нов фискален пакт..

Икономическият растеж и налагането на разумна бюджетна дисциплина са основните точки в започналата днес Среща на върха на Европейския съюз на фона на рекордна безработица от 23 милиона души в рамките на съюза.

 

Лидерите на страните-членки обсъждат и детайлите по създаването на договорения през декември нов фискален пакт. Разногласия не липсват, като освен категоричния отказ на Великобритания да се включи, и други страни, невъвели еврото като своя валута, изразиха опасения от създаването на съюз в съюза.

 

Полша настоява, че държавите извън Еврозоната трябва да бъдат част от заседанията на еврогрупата и мнението им да има тежест при взимането на крайни решения, които се отнасят за икономиката на целия Европейски съюз.
Германия приема тази позиция, но Франция предпочита, що се отнася до Еврозоната, политиката да се определя ексклузивно от 17-те страни, въвели еврото.

 

Договорът за стабилността координацията и управлението в Икономическия и паричен съюз въвеждането в националните законодателства на правилото за до 3% бюджетен дефицит и държавен дълг до 0.5% от БВП. Ако тези параметри бъдат нарушени, страните могат да бъдат изправяни пред Европейския съд.

 

По въпроса с Гърция обаче има наистина сериозни разногласия. Атина е твърдо против предложението на Германия гръцкото правителство да бъде поставено под опеката на европейски бюджетен комисар, който да има правото на вето върху решенията на кабинета. Редица страни също имат възражения срещу подобно директно вмешателство в политиката на суверенна европейска държава.