Качеството на живот в Сърбия и Черна гора е по-добро от тов у нас. Албания ни изпреварва в здравеопазването..

Качеството на живот у нас е по-лошо в сравнение със страни, които не са членки на Европейския съюз. България е на 30 място по този показател от 35 страни, като ни изпреварват дори Сърбия и Черна гора, а по показателя \"качество на здравеопазването\" пред нас е и Албания. Това показва Индексът на настигането, който отчита нивото на сближаване сред 35 страни в Европа – 27-те страни членки на ЕС плюс кандидатите за членство.

 

\"Индексът има за цел да види по какъв начин новите страни-членки догонват старите, или средното ниво на Европа. Включихме и страните-кандидатки, за да видим кой къде се намира\", обясни в \"Здравей, България\" Ася Кавръкова, програмен директор на програма Европейски политики в Институт \"Отворено общество\".

 

\"За нас беше важно как стои догонването не само по икономически критерии. По тези индикатори България и новите страни-членки стоят сравнително добре. Въпросът е, че когато погледнем в други категории – демокрация, добро управление, качество на живот – картината е по-различна\", поясни Ася Кавръкова.

 

По думите й са необходими структурни реформи в сфери като образование, здравеопазване и преодоляване на бедността.

 

\"Има съществена зависимост между нивото на външния дълг и доброто управление. Това обяснява защо някои държави в Европа, които имат много висок дълг, но имат добро управление не са в криза. Показателите за добро управление позволяват на тази държава да удържа този висок дълг и обществото да не влиза в криза\", каза още експертът.

 

\"България има точно такъв дълг, какъвто може да си позволи, тъй като има много ниски индикатори по категорията \"управление\". Оказва се, че българите живеят по-лошо, отколкото икономиката им предполага, за разлика от други страни като Гърция, където се случва обратното – гърците водят добро качество на живот, което не могат да си позволят икономически\", поясни Ася Кавръкова.