Иван Папазов: Вино се прави с висококачествено грозде, експертна грижа и много инвестиции...

\"Винпром Пещера\" и тази година почете Трифон Зарезан, спазвайки до всяка подробност обичаите на празника на виното и лозето. Лидерът в бранша по традиция избра да зареже за здраве и плодородие по нов стил и според календара на Българската православна църква. За да уважат деня на най-големия винпром у нас, при изгрев слънце, заедно с изпълнителния директор на компанията Иван Папазов, зарязаха лозето за здраве и берекет и председателят на Националната лозаро-винарска камара Пламен Моллов, както и регионалният директор на Изпълнителната агенция по лозата и виното - Антоанета Бакалова.

 

Те успяха да се докоснат до древните обичаи на Трифон Зарезан, които Иван Папазов и стотиците лозари и винари, служители на компанията, пресъздадоха за 14-та поредна година. Мениджмънтът на Винпром Пещера доказа, че вярва в празника на виното и лозето и не пропуска нито един от ритуалите, завещани им от древните винарски родове, живели в региона.

 

През 2011 година възраждането на автентичните обичаи на празника донесе на компанията отлична реколта от 30 000 тона първокачествено грозде от традиционни, екзотични и някои уникални за страната ни сортове, които Винпром Пещера отглежда на над 15 000 декара собствени земи. Такива резултати не са отчитани през последните 10 години, което кара експертите все повече да вярват в легендата за Трифон Зарезан, който покровителства лозята, за да плододават сочно и сладко грозде.

 

Изпълнителният директор на компанията Иван Папазов предвеща още по-плодородна 2012 година, за да е отлично качеството както на виното, така и на ракията. Той сподели, че тази година компанията предвижда още по-динамично развитие и много нови продукти. Първи в списъка са първокачествените вина „Домейн Пещера", които компанията пусна на пазара само преди месец и половина. Към момента виното се радва на наистина голям интерес, не само заради отличните си качествени и вкусови показатели, но и заради препоръките на редица експерти, златните медали и дипломите в портфолиото си. Виното се среща в сортовете Каберне Совиньон, Мерло, Шардоне и Мускат, а на пролет се предвижда пуск на Мавруд, Каберне Фран, Сира и любимото на всички и модерно Розе.

 

Най-големият винпром у нас постоянно инвестира в своето развитие. Иван Папазов споделя, че след обстоен анализ на пазара, той заедно с мениджмънта на Винпром Пещера, са взели решение да направят значителни инвестиции в планове и нови проекти. През последните две години компанията е инвестирала милиони в модернизация на техническата си база, обучение и квалификация на експертния си персонал и пускането на нови висококачествени продукти. Един от приоритетите на компанията обаче и тази година остават програмите за конверсия на лозята, което позволява на лидера в бранша да концентрира лозовите си масиви около производствените бази, като по този начин напълно затваря кръга си на производство. Този успешен бизнес модел повишава в пъти качеството на продукцията, защото дава възможност да се осъществява пряк контрол на целия процес на производство.