Предложенията им ще бъдат обсъдени на Тристранен съвет...

В България данъците са най-ниските в Европейския съюз. В същото време обаче синдикатите и бизнесът смятат, че трябва да бъде намалено данъчното бреме върху доходите ни.

 

Новите предложения на синдикатите и работодателите за данъчни промени вероятно ще бъдат обсъдени на Тристранен съвет, заявиха в \"Здравей, България\" президентът на КНСБ и председателят на Асоциацията на индустриалния капитал Пламен Димитров и Васил Велев.

 

\"В условията на криза очевидно трябва да бъдат стимулирани и бизнесът, и хората. От една страна, да се разкрият нови работни места, а от друга – да останат малко повече пари в джоба им за потребление\", на мнение е Димитров.

 

\"Няма такава държава в Европа, в която три четвърти от приходите в хазната да идват от косвените данъци. Тоест очевидно там трябва да се направи нещо. Няма и държава, в която да има толкова ниски преки данъци\", обясни още той.

 

\"Нека да въведем необлагаем минимум, който ще поправи грешката при въвеждането на плоския данък\", призова Пламен Димитров.

 

\"Не смятаме, че е добро решение премахването на необлагаемия минимум. Нашата позиция е, че ако изобщо се намаляват някакви данъци, това трябва да са осигуровките. У нас те не са от най-ниските\", коментира от своя страна Васил Велев. По думите му наличието на плосък данък е една възможност да бъде ограничена сивата икономика у нас.

 

\"Ако няма облагаем минимум, много е вероятно голяма част от заплатите да бъдат около него, а останалата част да се плаща неофициално. От това ще се получи голяма пробойна в хазната, а сивият сектор ще получи предимства\", коментира още Велев.