Или как да забравим за зимуването, като възприемем света чрез изкуство…

Гео Калев е от онези хора, които ако ги срещнеш веднъж, никога повече не можеш да забравиш. Най-вече, защото е цветен и различен. Понякога може да го видиш с различни кецове, с изрисувано лице, борейки се някъде със земното притегляне или пък скрит зад своя фотоапарат. Но не това е най-отличителното за Гео. Той носи в себе си много енергия, ентуасиазъм и известна доза ексцентричност. Непрекъснато търси нещо. Сигурно и затова не се задържа дълго на едно място, освен ако не твори и изкуството не играе главна роля на този етап на живота  му.

Поредното приключение, в което се впуска Гео, се казва "Мини арт фест фо" и със сигурност е силно препоръчително за всички нас, които искаме да излезем от зимната летаргия и да поразбудим сетивата си за изкуство.

Каква е рецептата за навлизане в магическия свят на въображението, където се срещат живописта, музиката, театралните пърформанси, танците, и където ти порастват крила, разберете от Гео…

Откъде ти дойде идеята да организираш фестивал? Когато го организира миналата година за първи път, знаеше ли че през 2012 ще го направиш пак?

Идеята на Мини Арт фест е да бъде независим фестивал. Фестът се самозароди миналата година в моето тогавашно фотостудио на улица "Ивац Войвода" в София и стана фест след като всяка вечер ми идваха на гости приятели, артисти, които исках да виждам как действат и така ден след ден, концерт след концерт – взех и написах програма за 7 дни. Така се роди "Mини арт фест фо" – седмица, в която видях най-ценното за мен – изкуството на моите приятели. Участваха 36 души, обобщавам тази изява като изкуство за артисти. Мястото беше малко, публиката също и почти всички от публиката участваха и като артисти. Атмосферата беше прекрасна - частен фест, концентрацията изцяло беше върху нас, върху това, което става и може да се направи. Получи се магия, наслаждение и спокойствие, имах пълно доверие на приятелите си, децата се радваха и създаваха свои клипове, игри, светове.

Кондицията на артиста ми беше най-тънката работа, усещах, че това е тайната на преминаването на границата между реалността в света на въображението, на удоволствието, смеха и красотата. Събитията не започваха, защото часът идваше, артистите просто не спираха.

Миналата година не знаех, че ще продължа напред, но приятелите ми дадоха енергия и смисъл фестивалът да продължи. За следващата година е рано да се каже, този отговор ще е от всички, ако искаме да продължим към трети фест, с удоволствие и интерес.

Останах с впечатлението, че миналата година фестивалът е бил организиран по-скоро от приятели и за приятели. Тази година пак ли ще е така?

Да, така беше, тази година фестът ще се проведе в TWINS club,НДК, селекцията на участниците е 70 души и се представят над 30 събития. Има доста непознати лица, които се свързаха с мен и представиха своите произведения, форматът далеч надхвърля кръга само на познатите ми.

Избрах си средата на февруари, защото сега е най-тягостното време в София, период, в който събитията са малко. Хората мислят повече за това как да преживеят зимата и се затварят в себе си. През февруари може да се забрави за зимуването като се опитаме  да възприемем света чрез изкуството.

Как подбра кой и какво да представи? Може ли да се каже, че в рамките на фестивала показваш онова, от което имаш нужда в софийския културен пейзаж?

Да, аз имам огромна нужда да виждам работата на приятелите си, артистите, които действат. Фейсбук не ми е достатъчен. Фестивалът е жива, директна игра. Новите артисти възбуждат голям интерес у мен и у всички нас в този фест. Селекцията я направих с интуиция, хващах артисти както котка на улицата, трудно е, но не и невъзможно. Натрупването на различни по жанр представяния ме зарежда с интерес и разнообразие. Очакваме изложби и театрални пърформанси, музика на живо, 5-6 часови сетове, танци, танци...

В програмата на феста може да се прочете подробна информация за артистите и събитията.
Фестивалът се подкрепя от вас, публиката.

Малко тривиален въпрос, но все пак е криза, а ти правиш фестивал. С какви средства се случва това? Има ли някой, който ти помага? И в този ред на мисли, ще има ли вход за тазгодишния фестивал?

Входът за всички събития е 5 лева, (изключение прави "Single dinner" и "В края на ноември", които са съответно 25 и 10 лева) Фестивалът не разполага с пари, чрез които да прави селекция от артисти. Фестивалът разполага с артисти, които да се представят на точната публика и това е достатъчно. Фестивалът търси своята публика, новата публика, която да намери независимо пространство за себе си.

Какви хора очакваш да видиш сред посетителите?

Непознати търсачи, космополити, обичащи хора. Събитията са брейк денс, капоера, живопис, скулптура, литература, елекро музика и джаз, да не изпусна куклен театър, фотоизложба, ревю, имам два проекта, по които работя, но са изненада, нека публиката е отворена към разнообразието, да танцуваме заедно.

Ти пътуваш много и почти непрекъснато, ставаш част от най-различни фестивали и пърформанси, има ли нещо, което се случва "там", а ние "тук" все още не сме отворени за него?

"Ние тук" – страшно е това, когато си само в България, чувството е, че тук е всичко. "Тук" е дълбоко, защото се наслояват пластове, има много хора, заети с безделие, претоварени дори. Миналата година се върнах от Берлин и имах огромна инерция за споделяне на лично съдържание. Това ме интересува, този процес ме вдъхновява, този процес на обмен.

И за финал - като един истински шарен и жив човек - какво позитивно послание би отправил към всички, които четат това в момента и ще станат част от "Мини арт фест фо"?

Фестивалът се провежда с изключителната подкрепа на публиката и сме отворени за нови хора, вижте програмата и ако не познавате някой, пожелайте си да се запознаете. Интересът и любопитството дават криле.

"Мини арт фест фо" се провежда от 10 до 20 февруари, в TWINS club НДК, София.

Повече за фестивала, както и за неговата програма може да разберете ТУК и ТУК.

 

Автор: Миалена Халваджийска