За България се предвижда растеж от 1,4 % през тази година...

По-слаб растеж на българската икономика, спад в еврозоната и нулев растеж в Европейския съюз. Това прогнозира в публикуван доклад Европейската комисия. Очаква се застоят в икономическото възстановяване от края на 2011 г. да продължи и през първата половина на тази година. Все пак, растежът, макар и слаб, се очаква да се завърне през втората половина на 2012 година.

Брюксел намали прогнозата си за растеж на българската икономика. Рецесия обаче не се очаква. За разлика от есента, когато Еврокомисията обяви, че през 2011 икономиката ни ще ускори с 2.2 на сто темпото си, днес данните бяха преразгледани до 1.8 %.

Прогнозата за растеж за 2012 година също е намалена - от 2.3 на 1.4% от БВП. Спадът в очакванията за растеж се дължи на общото забавяне на европейското развитие в резултат на кризата и на проблемите с еврото.

Европейската комисия включи за първи път в пролетната си прогноза всички страни членки заради „динамичното развитие на процесите\". Досега тя посочваше в междинната си прогноза тенденциите само в 7-те най-големи европейски икономики.

Общо за Европейския съюз се очаква Брутният вътрешен продукт за 2012 да остане нулев, докато за еврозоната се очаква свиване с 0.3 процента. Девет страни ще навлязат в рецесия с отрицателен растеж. 17 държави, сред които и България, ще увеличат брутния си вътрешен продукт, а икономиката на Чехия ще остане в застой.