Твърдят собственици на гръцки държавни облигации...

Има вероятност до 24 часа Гърция да бъде обявена във фалит. Това твърдят собственици на гръцки държавни облигации, които са поискали от Международната асоциация за обмен на активи и деривати да даде заключение за статута на ценните книжа.

 

Според различни източници, ако организацията стигне до извод, че преструктурирането на гръцкия дълг е равнозначно на фалит, ситуацията на световните пазари може да стане неуправляема, защото не се знае със сигурност кой колко гръцки облигации държи.

 

Решението на организацията трябва да бъде изготвено най-късно до 19.00 часа българско време утре. Собствениците на гръцки ценни книжа са недоволни, че според условията на спасителния план предстои отписване на част от гръцкия дълг и загубите на инвеститорите ще достигнат 70%.

 

През последните месеци големи пакети гръцки облигации бяха купени от спекулативни фондове, които имат интерес да бъдат изплатени застраховките по ценните книжа, каквато е процедурата в случай на фалит. Точно тези инвеститори сега искат Международната асоциация за обмен на активи и деривати да обяви Гърция в дефолт, което ще им позволи да получат внушителна печалба по обезценените книжа.

 

От друга страна, правителството и банките Гърция обсъждат домакинствата в страната да бъдат освободени от 20 до 30% от задълженията си по заеми, като общата сума на отстъпките варира от 22 до 34 милиарда евро. Подобна схема ще бъде приложени и спрямо предприемачите, като сумата в този случай е от 30 до 36 милиарда. Това ще стане, ако се реализира вече споменатата схема за отписване на част от гръцкия дълг.

 

В същото време проучване на Би Би Си опроверга широко разпространеното напоследък твърдение, че гърците работят най-малко в сравнение с останалите европейци. По данни на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие един работник в Гърция работи 2017 часа на година. За сравнение при германците се събират 1408 часа.