От юни до днес Държавната комисия по стоковите борси и тържищата регистрира 107 процента увеличение...

Цените на яйцата продължават да растат и удариха абсолютен рекорд. От юни до днес Държавната комисия по стоковите борси и тържищата регистрира 107 процента увеличение. Тези стряскащи цени - от 43, 46 и 47 стотинки за яйце, ни посрещнаха в една от големите вериги магазини.

 

В магазин са получили яйцата на цена 34 стотинки, надценката е общо 38 за брой.  Освен от търговските надценки, цените на яйцата зависят от размера и от това как са отглеждани кокошките. Единицата преди съкращението BG в маркировката на яйцето значи свободно отглеждане, двойката - подово, тройката - че кокошките са гледани в клетки, които вече са уголемени според евростандартите за хуманно отношение към птиците.

 

Държавната комисия по стоковите борси и тържищата работи с осреднена цена - днес за едно яйце на едро, преди търговската надценка, тя е 34 стотинки.

 

Производителите на яйца днес предпочетоха да не говорят пред медиите - в официално писмено становище от късния следобед заявяват, че няма спекулация с цените на яйцата.

Репортер: Рада Богданова.