Заради липса на суровина най-голямото предприятие в област Силистра спира основното си производство...

Кризата на пазара на дървесина изправи бранша пред фалит. Заради липса на суровина най-голямото промишлено предприятие в силистренска област спира основното си производство, а стотици работници ще останат без препитание. За проблемите в бранша говорихме в новините още преди седмица.

 

Най-лошите прогнози за дървопреработващата индустрия у нас вече са факт. Основният производител на дървесно- влакнести влочи за европейския пазар у нас спря работа.

 

„От 1994 г. работя в завода, за пръв път заводът спира заради липса на основна суровина\", каза Румен Ангелов, началник цех.
От фирмата не крият опасения, че ако най-късно до две седмици не възобновят производството си, не само ще претърпят огромни загуби, но и ще изгубят  пазарите си.

 

„Ако не успеем да съберем необходимото ни количество до 19 март, наистина ще бъде много сериозен проблема, не само за необходимото количество да пуснем линията, а за да не спираме и след това наистина проблемите ще бъдат фатални за фабриката\", подчерта Манол Тодоров, изпълнителен директор на дървопреработвателната фирма.

 

Само през последния месец заради намалени производствени мощности в предприятието са съкратени 30 души. Останалите 300 работници от днес са в принудителен отпуск.

 

„Това означава, че хората ще получат едно минимално възнаграждение, което надали ще стигне за покриване на тези належащи нужди\", каза Румен Ангелов.

 

„Повечето от колегите имат заеми, със сигурност ще е много трудно има и които са семейни, работят тук\", подчерта Пенка Великова –работник.

 

Според фирмата единственият изход днес е: „Незабавно предлагане на дървесина на пряко договаряне на дървопреработващите фирми\".

 

От бранша настояват за спешна намеса на държавата за решаване  на проблема.