Финансовият министър предлага 70% от тях да се вложат в държавни ценни книжа...

 

 

Работодателските организации у нас застанаха на различни позиции по въпроса как да бъдат влагани средствата от Сребърния фонд, който гарантира държавните пенсии. Националният съвет за тристранно сътрудничество обсъжда идеята на финансовия министър Симеон Дянков 30 на сто от средствата във фонда да бъдат вложени в държавни ценни книжа. Според Дянков, с печалбата могат да се покрият плащанията на страната ни по външния дълг през януари догодина.

 

Парите в Сребърния фонд гарантират пенсионната система. В момента законът забранява инвестиции в български ценни книжа. Притесненията на Българската стопанска камара са, че една такава стъпка ще намали валутния резерв, ще падне кредитният рейтинг на страната, ще се оскъпи ресурсът, с който се финансира икономиката и ще има натиск върху доходите и работните места.

 

От Асоциацията на индустриалния капитал приемат предложението на Дянков. "Подкрепа" обаче смятат, че въпросителните около изразходването на Сребърния фонд все още са много. КНСБ пък не са съгласни с тези пари да се извършват плащания по външния дълг. 

 

Според социалния министър Тотю Младенов Търговският закон трябва да позволи на работниците да искат несъстоятелност на некоректен работодател. А при фалит на фирма неизплатените заплати на работниците да са с приоритет.