Това поискаха синдикати, а Симеон Дянков подкрепи идеята им...

Парите от Сребърния фонд да не се използват за пенсии поне до 2028-ма година, поискаха синдикати, а Симеон Дянков подкрепи идеята им. Сегашният план е тези пари да се ползват от 2018-та.

 

На заседание на тристранния съвет обаче беше предложено удължаване на срока с 10 години. И още - и работодателите, и синдикатите се обединиха около позицията, че този фонд не се управлява добре.

 

Парите в Сребърния фонд идват основно от приватизацията. А целта на фонда е след като се натрупат достатъчно средства, те да се използват за изплащане на пенсии. След предложението на синдикатите това се отлага за по-далечно бъдеще. Идеята е натрупаният капитал да се инвестира за по-дълго и да се спечели повече.

 

И синдикати, и работодатели упрекнаха управляващите, че чак сега се сещат за евентуалното по-добро управление на тези пари.

 

Досега средствата можеше да се инвестират само в изключително нискорискови чужди държавни книжа, което на практика не дава доходност и те стоят по-скоро складирани в БНБ. Според Симеон Дянков така годишно само инфлацията изяжда по 40 милиона. 

 

Затова и предложи промени в закона, така че пари от фонда да могат да се инвестират в български държавни ценни книжа. Големият спор възникна около това какъв процент от парите да се инвестират, както и дали със спечеленото да се плаща дълга на страната следващия януари.

 

Първоначално се коментираше за инвестиции в български ценни книжа да се ползват 70 процента от фонда – днес стана ясно, че лимитът пада на 30 процента. До 2016-та обаче ще достигне въпросните 70 на сто.

 

Заради отстъплението на Дянков отстъпиха и работодателите – членове на БСК, които първоначално бяха срещу инвестирането в ДЦК.

 

Според синдикатите Симеон Дянков е поел твърд ангажимент с пари от София да не се плаща външният дълг. За целта ще емитираме евро облигации или иначе казано, ще вземем пари на кредит, за да си платим старите задължения.

 

Репортер: Нели Тодорова