Глад за професионални кадри за туристическия сезон...

Месец преди началото на новия туристически сезон по морето започва наемането на сезонни работници. След два дни в Бургас ще се проведе първата трудова борса, на която работодатели ще имат възможност да избират кадри за свободните места в хотели и ресторанти.

 

Първите туристи по морето ще пристигнат по Великден. Ще ги посрещне обслужващ персонал ,на който собствениците на хотели и ресторанти са разчитали минали години. Те обаче ще са недостатъчни за активния сезон. Затова на борсата ще търсят работници за всички позиции.


 
Според Венелин Ташев-собственик на хотел, търсенето на работна ръка е доста голямо, но кадрите са кът.


Директорът на Бюро по труда-Бургас - Живко Янакиев сподели, че освободени пряко от туристическия бранш са 4 хиляди души. Очаква се поне толкова да са хората, записали се в това бюро, които ще намерят своето препитание.
 
Хотелиерите обаче са притеснени, че и те няма да са достатъчни, заради увеличаваща се с всяка година леглова база по морето и бягащия зад граница обучен персонал.


 
Г-н Ташев също коментира заплащането, което по думите му не може да бъде достатъчно добро, защото цените в България са ниски и това не позволява на работодателите да дават  големи заплати. Другото притеснение е, че за наетите през лятото хора не се осигурява зимна работа.


Администраторите на хотели могат да очакват заплата около 600 лева, на 400 ще се наемат сервитьори, около 800 могат да получават майстор-готвачи. Всичко това обаче с уговорката, че заплащането зависи и от категорията на хотела.

 

За да бъдат наети кандидатите, трябва да владеят поне два езика- английски или немски и руски и да имат документи за професионално обучение.

 

Репортер: Цеца Алексова