Бойко Борисов разчита на банките да намерят положителен изход за завода...

Втори ден на гражданско неподчинение в Кърджали. Работниците от Оловно-цинковия комплекс отново блокираха пътя пред комбината, а следобед посрещнаха министър- председателя Бойко Борисов. Той им обеща, че държавата ще продължи да търси изход от кризата.

 

Протестиращите работници от Оловно-цинковия комплекс посрещнаха премиера с бурни възгласи и надежда да чуят, че скоро ще получат заплатите си, а комбинатът ще заработи. Той обаче беше сдържан в отговорите си и обясни, че към момента предприятието има 320 млн. лева кредити. Тъй като е частно, държавата трудно може да се намеси.

 

Бойко Борисов припомни, че по подобен начин навремето са раздържавили България. След като на Захариев са му дали от Кремиковци, през Горубсо - Мадан до ОЦК - Кърджали, и то за 1 лев.

 

Все пак на срещата стана ясно, че банките-кредитори имат желание да помогнат за изхода от кризата. Вариантът е в ОЦК да влезе международен межиджмънт.

 

До думите на новият министър на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев има разбирателство между банките-кредитори, че ще търсят изход.

 

Премиерът сподели, че много разчита на подкрепата на банките, за да може предприятието да продължи дейност и най-вече работещите в него да не са потърпевши.

 

На срещата с работниците дойде и апелативният прокурор на Пловдив - Иван Даскалов, който каза, че собственикът на ОЦК - Валентин Захариев ще бъде разследван не само за водене на предприятието към фалит.

 

Даскалов информира, че има съмнения за материали, изчезнали от Държавния резерв, както и куп други сигнали в полицията, които обаче са в крайно суров вид все още. Това, с което той обеща да се ангажира, е, че в този случай прокуратурата ще си свърши работата.

 

Докато чакат прокуратурата и кредиторите, работниците продължават протеста си. Расте броят на тези, които напускат, а някои сравняват живота си с този на кучетата край предприятието.

 

Репортер: Димитър Иванов

 

Гледайте цялата централна емисия на Новините на Нова в сайта Nova Play.