За 3 месеца той се оказва 2 пъти по-акуратен в предсказването на престъпления от криминалистите.

Новите технологии ни помагат за по-точни прогнози в много области – време, изход от избори, финансови пазари.

Но дали е възможно предсказването на престъпление? И може ли то да бъде засечено още преди да се е случило? В Санта Круз, Калифорния отговарят на тези въпроси с „да".

Във филма „Специален доклад" героят на Том Круз преследва престъпници още преди те да се извършили злодеянието. Годината е 2054-та. Полицията в Санта Круз, Калифорния, обаче превръща научната фантастика в реалност. Специално звено използва сложен математически алгоритъм, за да предсказва престъпления като кражби на коли и обири с взлом, преди реалното им извършване.

Това е възможно, благодарение на това, че престъпниците са склонни да действат в един и същи район повече от веднъж и по дори по едно и също време, в един и същи ден от седмицата.

Програмата генерира 10 потенциални местопрестъпления всеки ден. Информацията се предава по Джи Пи Ес-система до патрулните коли, които насочват вниманието си именно в тези зони. Технологията идва на помощ в момент, когато бюджетът на полицията е орязан значително. От 2000-та година наличният персонал е свит с над 20 процента, докато сигналите за престъпления се са увеличили с 30 на сто.

От полицията в Санта Круз разкриват, че новата система е довела до 13 ареста за изминалата година. А обирите с взлом са паднали с 11 процента. В Лос Анджелис вече да започнали тестване на технологията.

За 3 месеца алгоритъмът се оказа 2 пъти по-акуратен в предсказването на престъпления в сравнение със специалистите криминалисти.

 

Гледайте цялата централна емисия на Новините на Нова на сайта на Nova Play.