Как и защо българските IT-специалисти предпочетоха САЩ и готови ли са да се върнат у нас?

 

Сиатъл е град, в който работа и поле за професионална реализация получават стотици български компютърни специалисти. Как родните IT-експерти се установяват в един от световните центрове на високите технологии провериха Олег Иванов и Димитър Славов.

 

Сиатъл е третият по население град в американския Северозапад. Това е родният град на Джими Хендрикс. Градът е и символ на иновацията и високите технологии. Тук Бил Гейтс създава „Майкрософт" и проправя път за множество компании, съсредоточени в този бизнес. Така Сиатъл се превръща в световен IT-център, където се събира част от най-добрите специалисти от цял свят. Един от тези специалисти е и Галин Илиев.

 

Работата за голяма корпорация и възможността за реализация са стимулът за Галин да остане в чужда държава, дори и далеч от близки и семейство. Въпреки това той е категоричен, че е готов да се върне у нас и да допринася за напредъка на българската IT-сфера. Това би се случило обаче, ако в родната България се открият достатъчно перспективи, които да дадат добър стимул.

 

Репортер: Олег Иванов

 

Гледайте цялата централна емисия на Новините на Нова на сайта на Nova Play.