Новата технология "изолатор при земетресения" предпазва инфраструктурата и спасяват животи..

Преди две години, трус със сила 8.8 по Рихтер разтърси Чили. Това беше и шестото най-силно земетресение в историята.

Страната се намира на най-големите разломи в света и затова непрекъснато финансира развитието на нови технологии, които намаляват последиците от силните земетресения. Една от тях е така наречената система за поддръжка на сгради, по-известна като "изолатор за земетресения".

Учени от Калифорнийския университет са подложили на тест новата технология. Те трябва да установят как изолаторите предпазват инфраструктурата и спасяват човешки животи при силни земетресения. За целта, върху най-голямата хидравлична платформа в света беше построен макет на 5-етажна болница с изолатори. След това, постройката е подложена на симулирани трусове със сила от 6.7 до 8.8 по Рихтер.

„Платформата има капацитет за хоризонтално движение 100 тона и вертикално около 800 тона. Така че, резултатите от тестовете са наистина реалистични. Ние можем да разберем какво ще се случи със сграда, ако в нея има поставени изолатори", разясни изобретателят на изолаторите срещу земетресения - Рикардо Абарка.
 
24-метровият макет на сграда има стълбище, асансьорна шахта, електричество и водоснабдяване. В нея е поставено и оборудване като в интензивно отделение на истинска болница.

Идеята е да се провери дали изолаторите могат да помогнат на болница да продължи да работи при силно земетресение, когато много хора се нуждаят от медицинска помощ.

Движенията на постройката се регистрират от 80 камери и 500 сензори. Те установяват, че щетите са минимални и всички съоръжения в сградата остават функционални дори и при най-силния симулиран трус.

Разликата между сграда с изолатори и такава без е наистина голяма. Силата на труса се редуцира от една шеста до една осма, а това запазва човешкия живот", заяви Оскар Бауер - собственик на фирмата - производител на изолаторите.
 
Изолаторите се произвеждат в различни размери. Те са изработени от специален вид гума и стомана. Изглеждат като големи, пластмасови колела, които се монтират в постройките още при строежа им. Две болници в Сантяго и няколко жилищни блока в Санта Круз вече са се сдобили с новата технология.