Министърът на здравеопазването Десислава Атанасова ще представи новите регламенти за медикаментите...

Очаква се днес да стане ясно как промените в нормативната база ще помогнат за намаляването на цените на медикаментите, които Здравната каса поема изцяло или частично. Въпросът ще бъде обсъден в здравното ведомство, където министър Десислава Атанасова ще представи новите регламенти за лекарствената политика.

Промените бяха предизвикани от скандално разкритие в началото на годината, когато стана ясно, че едни и същи медикаменти се продават по-скъпо у нас, отколкото в съседни страни. От Здравната каса вече преговарят с фармацевтичните фирми за отстъпки от цените на някои лекарства.

Преди дни, обаче, възникна нов казус – аптекарите на свой ред поискаха да слагат надценки. В момента търговците нямат право да продават на печалба лекарствата, които се поемат от касата на 100 %.

Комисията за защита на конкуренцията обяви, че действащото законодателство ги ощетявало. Затова, дори Касата да договори отстъпки с фармацевтичните компании, може да се наложи тя да плаща по-високи цени за някои лекарства, заради исканията на аптекарите. Това би означавало намален бюджет и съответно по-малко безплатни медикаменти за пациентите.