Енрике Пеня Нието от опозицията печели убедително, според проучванията...

В Мексико, Енрике Пеня Нието от опозиционната Институционно-революционна партия, печели убедително президентските избори. Три социологически проучвания сочат 45-годишния адвокат като победител с около 42% от гласовете.

Най-вероятният нов президент е представител на партия управлявала Мексико без прекъсване от 1929 до 2000 година. Кандидатът на левицата Андрес Мануел Лопес Обрадор получава 31%. Трета е кандидатката на управляващата партия на досегашния президент Фелипе Калдерон - Хосефина Васкес Мота, която е подкрепена от 23 % от избирателите.

Официалните резултати от гласуването се очакват в следващите часове. Ако те потвърдят данните от проучванията, Енрике Пеня Нието ще бъде избран за президент, тъй като в Мексико няма втори тур.

Победителят ще встъпи в длъжност на 1 декември и ще заема поста 6 години. Очаква се партията на новия президент да получи мнозинство, както в Сената, така и в долната камара на Конгреса. Енрике Пеня Нието, обеща да отвори държавната петролна компания Пемекс за чужди инвеститори, да повиши приходите и да либерализира трудовия пазар.